zondag 16 maart 2008

Losse flodders

Natuurlijk zijn ook hier een aantal verhalen, die ik jullie niet wil onthouden.

Om te beginnen werd er hier in de buurt een film opgenomen. Er waren een paar Ugandese figuranten nodig en die kregen daarvoor 10.000 shilling. Er was een groot zwembad bij en de regisseur bedacht ineens dat het wel gaaf zou zijn als er één of twee Ugandese figuranten in het water zouden springen. Dus hij riep dat hij de vergoeding zou verdubbelen voor degeen die in het swembad sprong. Nu ontstonden er twee verrassingen voor deze regisseur: als één man sprong iedereen in het water en het bleek dat niemand kon zwemmen. Ugandesen kunnen niet zwemmen. Joost mag weten waarom niet. Het was nog een heel verhaal om iedereen er weer uit te krijgen zonder ongelukken.

Een vrouw ging op een wandelsafari. Ze werd vergezeld door twee Masaï krijgers. Toen kwam daar een buffel aangehold en deze buffel maakte geen enkele aanstalten om om deze dame heen te lopen. Sterker nog, hij ging echt zijn best doen om door haar heen te lopen. Het laatste wat ze van de Masaï krijgers zag was, dat ze de benen namen en de boom inklommen.
Nadat ze uit het ziekenhuis was ontslagen heeft ze wat navraag gedaan en toen bleek dat het geen Masaï krijgers waren, maar lokale mensen VERKLEED als Masaï krijgers. Niet echt een heleboel bescherming dus.

Tim heeft een heleboel ervaring met de politie hier. Ze proberen hier natuurlijk ook bij tijd en wijle een boete uit te delen en dan wat geld te toucheren. Tim gaat daarin niet mee. Tim commandeert de politieman in kwestie dan plaats te nemen zodat ze samen naar het politiebureau kunnen rijden. Op de vraag "waarom dan" geeft Tim dan terug dat hij de betrokken politieman arresteert omdat deze kennelijk corrupt is en dat is tegen de wet. De politieman neemt dan steeds de benen.
Daarnaast kent Tim – hij woont hier nu al zeventien jaar – veel bazen en opperbazen. Als hij dus echt een moeilijk geval tegenkomt belt hij een baas. Zo was er een politieman die niet losliet. Tim belde de baas en gaf de telefoon aan de politieman. De politieman legde de telefoon aan zijn oorschelp, zei hallo en sprong onmiddellijk in de houding en gaf na enige tijd de telefoon weer terug. Zich uitputtend in verontschuldigingen.
Meestal zie je geen politie, maar vandaag zag je ze overal langs de weg staan, dus wie weet wat ons nog te wachten staat.

Howard heeft trouwens laatst een ongeluk gehad. Hij stak met zijn auto over en werd aan de zijkant geramt door een kleine overbeladen pickup met slechte remmen.
Hetgeen Howard daarna het meest heeft geschokt is het feit dat er zich onmiddellijk een menigte mensen om de auto verzamelde met stokken en stenen in de hand. Howard heeft zich erg bedreigd gevoeld. Het was dankzij de politie dat één en ander niet verder uit de hand is gelopen.

Ik heb nu een boekje met handige zinnetjes van het Engels naar zowel Swahili als naar Luganda. Het is interessant dat het hoofdstukje “veelgebruikte en handige zinssneden voor dagelijks gebruik”, begint met de zin : “geef me geld”. Niet tekenend voor dit land, maar misschien wel voor voorbije tijden.

Geen opmerkingen: