maandag 3 maart 2008

Op weg naar Pakuba

Gisteren ben ik met Steve naar Pakuba geweest. Pakuba is – net als de meeste veldjes hier – zowel op de vliegkaart als op de wegenkaart onvindbaar. Maar het is altijd in de buurt van en Pakuba is in het park in de buurt van Murchison Falls.
We zouden met de Cessna 210 gaan, maar die ontwikkelde op het laatste moment een probleem waardoor we genoopt waren over te stappen op een Cessna 172. Zo heb ik steeds in verschillende vliegtuigen gevlogen en dat is wel leuk.

Pakuba ligt echt midden in het typische savannenland en het schijnt er te krioelen van de beesten dus ik was erg nieuwsgierig, dat snap je. En of je nu beesten op de strip ziet of niet, je moet er een keer laag en hard over om het zeker te weten. Dit soort acties zijn in Europa ten strengste verboden en hier is het verplicht: super!
Ondanks de laag en hard actie zagen we na de landing toch wat hertjes links en rechts, dus het blijft oppassen geblazen.

Op de terugweg zagen we nog een Giraffe en twee Nijlpaarden lopen. Vooral de lopende Nijlpaarden vond ik interessant. Ik had ze alleen nog maar met hun hoofd boven water gezien. Wat een enorme beesten zijn dat zeg.

Eenmaal thuis gekomen bleek dat Howard bezig was met een stel acteurs een film op te nemen. Kennelijk is er in het zuid-westen bij de Gorilla’s een poos geleden een overval op toeristen geweest door Zaïrese rebellen. Ze pakten zoveel mogelijk nationaliteiten om hun eisen kracht bij te zetten. Dankzij de gids – die Frans sprak – zijn er nog een aantal mensen levend vanaf gekomen. Aldus de acteurs.
Vervolgens kwamen de locals aan het woord. Zo was het helemaal niet gegaan! Er was in het kamp één of andere zeldzame steen die de rebellen wilden stelen. Door een stommiteit van de gids kwamen net toen alle toeristen op die plek tezamen. Misschien wilde de gids hiermee voorkomen dat de steen gestolen werd? In elk geval zagen de dieven zich ineens geconfronteerd met een aantal internationale toeristen en daar hebben ze toen een slaatje uit proberen te slaan.
Altijd boeiend dat soort lokale verhalen ...

Geen opmerkingen: