vrijdag 18 april 2008

lake Saka

Gisteren ben ik me eens wat gaan orienteren. Om te beginnen kwam ik Sander tegen. Een Nederlander die hier vorig jaar een jaar lang is geweest ter ere van zijn afstudeerproject. Hij is medisch antrolopoloog en hij doet iets met AIDS. Zoals iedereen hier lijkt het wel.
Hij is ook in Botswana geweest om witchdoctors over te halen AIDS patienten door te sturen naar reguliere artsen om Sylvia Millekamp toestanden te voorkomen. De witchdoctors hadden er geen oren naar, ze konden het zelf wel. Overigens was Sander wel onder de indruk van deze beroepsgroep. Hij vertelde dat de doctor een soort sinaasappel opgooide en hem dan in de lucht liet zweven. Degeen die op zoek was naar raad kon de sinaasappel dan vragen stellen. Bij "nee" viel de sinaasappel op de grond anders bleef hij hangen. Verder hebben ze in Botswana een zelfde systeem als hier. Je moet geregistreerd zijn en lid van de beroepsgroep om te practiseren. Je had ook daar specialisaties zoals medisch, en psychisch genezen en het doden is ook weer een aparte specialisatie. Als bijvoorbeeld iemand iets van jouw heeft gestolen dan ga je naar zo iemand toe. Die geeft je dan iets te drinken en dan zie je wie het gedaan heeft. Als je wilt kan hij dan de dader doden. Het schijnt geen flauwekul te zijn...

Hij had een lonely planet bij zich dus daar ben ik in gaan lezen. Sander had vooral genoten van het wandelen in de bergen. Hij was niet naar de Chimpansees gegaan en ik geloof dat ik ook niet ga. Je wordt op een goed moment dierenmoe. Zie je in de verte iets bewegen, iedereen enthousiast, dat is hem. Nou big deal. Bij lake Mburo ook: zo'n hele zeldzame eland. Nou, wauw hoor. Ik vind die zebra's - ook als zie je er tientallen tegelijk - veel mooier.
De dag die overbleef leende zich niet voor iets heel groots, maar lake Saka was volgens het verhaal dichtbij dus daar ben ik maar eens heen gelopen. Het barst hier van de krater meertjes en dat is wel pittoresque moet ik zeggen. Tienduizend jaar geleden is de wereld hier echt ontploft man!
Dankzij mijn langzamerhand geperfectioneerde groet heb ik vaak gauw contact en ik ben dan ook het hele eind met Joseph opgelopen. Samen met zijn vriend had ik hem ontmoet. Nadat ze me de groet in drie Ugandese talen hadden ontfutseld vroegen ze of ik er nog meer wist. Nou Frans, Nederlads, Engels, Duits en zelfs Indonesisch had ik nog paraat. Daarna volgde de vuurproef: ze hadden een fiets bij zich, of ik kon fietsen. Ze waren er vast van overtuigd dat die Msungu er meteen weer af zou vallen. Toen ik wegreed vroeg ik of ze eigenlijk wilden dat ik ook weer terugkwam? Dat deed de deur dicht. Slap van het lachen rolden ze over de grond en ik had contact. We hebben het over honderd en een dingen gehad, erg leuk. En Joseph wees me weggetjes die in mijn eentje natuurlijk nooit gevonden had. Joseph was eerstejaars bedrijfsinformatie en zijn vader was gevangenisbewaarder. We beklommen een steile piek en hadden daarvandaan zo drie kratermeertjes in beeld. Aan onze voeten lag in de diepte een heel klein meertje, aan de andere kant van de kraterrand lag een groter kratermeer. Joseph vertelde dat de meertjes ondergronds in contact stonden. Ze waren daarachter gekomen doordat er een visser in het kleine meertje was gevallen en verdronken. Dagen later hadden ze hem in het grote meer weer teruggevonden.
Wist je dat ze in Uganda geen boetes meer uitdelen. Je gaat gewoon de bak in. Daarop kwamen we toen er een paar jongens met een vishengel langskwamen. Als je geen visvergunning hebt dan ga je twee jaar de bak in. Ik vond dat nogal kras, maar Joseph vertelde dat rijke boeven altijd bleven rondlopen terwijl arme landlopers altijd in de bak zaten. Dat kon de bedoeling natuurlijk niet zijn. Boetes werken corruptie in de hand en dat is natuurlijk zo.
Jozeph zijn telefoon was op school gejat dus hij ging naar het politie bureau. Daar zij de dienstdoende dienstklopper dat als Joseph 50.000 USH zou geven hij zijn best zou doen. Joseph liep daarmee naar de baas en de betreffende dienstklopper stond op straat! Overigens vonden ze zijn telefoon terug aan de hand van de signalen die die telefoon afgaf. Best geavanceerd speurwerk!
De dames hebben gisteren weer gekookt en ik heb weer het bier georganiseerd. Met zijn vieren gooien ze er twee complete bollen knoflook in! Mmmmmmmmmmmmmm.....
Gisteravond nog met Eddy gekletst. Hij is laatste jaars gezondheidswetenschappen. Een heel intelligente jongen die bijklust door websites te bouwen. Hij werkt met Linux. Nou dat gaat mij allemaal al ernstig boven de pet. Een website bouwen is een ding maar hem de lucht inkrijgen is een ander ding. De universiteit zit nog op een inbelverbinding, dus hij gaat vaak naar een internet cafe. Linux is een gratis besturingssysteem, maar niet altijd even simpel. Eddy zegt dat zelfs de grootste bedrijven en ministeries zich bedienen van illegaal gecopieerde Microsoft besturingssystemen. Het is toch wat...

Geen opmerkingen: